Vježba 3 – Sustavi boja

Nastavni predmet SKRIPTNI JEZICI I WEB PROGRAMIRANJE
Naslov cjeline Uvod, sustavi boja na zaslonu i pisaču
Naslov jedinice Vježba 1: Sustavi boja na zaslonu i pisaču (RGB, CMYK…)

 

CILJ VJEŽBE

Učenik će moći nabrojiti sustave boja, prezentirati značajke pojedinog sustava, primijeniti različite zapise boja, primijeniti značajke boja u prezentaciji podataka

 

PRIPREMA ZA VJEŽBU

Odgovorite na pitanja pisano u bilježnicu:

  • Koje sustave boja na zaslonu i pisaču najčešće koristimo?
    RGB, CMYK,HSL.
  • Koje su značajke sustava RGB? U čemu je razlika sustava RGBA u odnosu na RGB?
    RGB sustav boja sastoji se od crvene, zelene i plave nijanse. Umjesto korištenja tinte za proizvodnju nijansi, RGB sustav koristi aditivne procese za proizvodnju boje miješanjem svjetla. RGB vrijednost boje predstavlja crvene, zelene i plave izvore svjetlosti. RGBA vrijednost boje je proširenje RGB-a s alfa kanalom.
  • Koje su značajke sustava CMYK?
    Na bijelu podlogu se nanose modro-zelena (cijan), ljubičacto-crvena (magenta) i žuta boja koje od bijele oduzimaju dio vrijednosti sve dok se miješanjem svih triju boja ne dobije crno. C+M+Y daju crnu, ali ne punu crnu, zato dodajemo Black. Primjenjuje se u color fotografiji i višebojnom tisku. Točke po inču rezultat su ispisa i uključuju CMYK profile boja.
  • Kakav je to Material Design sustav boja?
    Sustav boja Material Design može vam pomoći da stvorite temu boja koja odražava marku ili stil. Pomaže u primijeni boju na svoje korisničko sučelje na smislen način. Tamne i svijetle varijante svake boje mogu se primijeniti na korisničko sučelje koristeći različite načine.
  • Što znači kratica UI, a što UX kod web programiranja? (pomoć:

https://careerfoundry.com/en/blog/uidesign/whatisuidesignguide/ )
UI je skrećenica za User Interface, odnosno korisničko sučelje. UX kod web programiranja znači User Experience, odnos korisničko iskustvo.

 

IZVOĐENJE VJEŽBE

Pri traženju odgovora koristite se internet tražilicom, a pri posjećivanju stranica preglednikom.

1.  Sustavi boja

  • Što je kotač boja? Uočite primarne, sekundarne i tercijarne boje.
    Kotač boja je ilustrativni dijagram koji prikazuje 12 boja oko kruga, a koristi se za predstavljanje međusobnog odnosa svake boje.
    Primarne boje su “izvorne” boje koje se sastoje od crvene, žute i plave. Ne možete miješati nijednu boju da biste dobili ove boje. Sekundarne boje nastaju iz jednake mješavine dviju odvojenih primarnih boja. Žuta i plava mješavina za stvaranje zelene, žute i crvene mješavine za stvaranje narančaste, a plava i crvena za stvaranje ljubičaste.
    Tercijarne boje nastaju kombiniranjem susjednih primarnih i sekundarnih nijansi. Na primjer, primarna boja, poput žute, i sekundarna boja, poput zelene, miješaju se kako bi se stvorila žuto-zelena.
  • Koje su boje analogne?
    Analogne boje su skupina od tri ili četiri boje koje graniče jedna s drugom unutar kruga boja. Riječ “analogno” znači blisko povezano, tako da kombinacija ovih nijansi ima skladnu privlačnost sličnu monokromatskim shemama boja.
  • Kada su boje monokromatske?
    Monokromatske sheme boja usredotočuju se na jednu boju, često koristeći varijacije te nijanse uključivanjem nijansi, tonova i nijansi. Možda zvuči kao dosadna paleta, ali ovo pruža varijacije u vrijednosti koje dodaju zanimljivost i dimenziju vašoj kompoziciji.
  • Na koji se način biraju komplementarne boje?
    Komplementarne boje postoje na suprotnim stranama kotača boja; jedna boja je obično primarna, a druga sekundarna boja. Glavne komplementarne boje su plava i narančasta, crvena i zelena te žuta i ljubičasta.

 

  • Kako se boje označavaju? (pomoć: https://www.w3schools.com/colors/default.asp ). Navedite primjere.
    Označavaju se sa RGB vrijednosti boja. Primjeri: crvena -> rgb(255,0,0) zelena -> rgb(0,255,0), plava -> rgb(0,0,255)
  • Što je ekstrahiranje boja neke slike?
    Izdvajanje boja sa neke slike i spremanje je kao peletu boja.
  • Posjetite stranice canva.com na https://www.canva.com/colors/colormeanings/ . Odaberite nekoliko boja i proučite njihovo značenje (simboliku) i primjenu.
    Ponoćno plava je vrlo tamna nijansa plave. Šifra ponoćno plave boje je #191970. Naziv “ponoćno plava” prvi je put upotrijebljen 1915. Nijansa je nazvana zbog svoje sličnosti s vrlo tamnoplavom nijansom noćnog neba oko punog mjeseca. Ponoćno plava odiše sofisticiranošću i elegancijom.
    Kao što joj ime govori, crvena narančasta je križanac između ove dvije nijanse. U RGB prostoru boja (napravljenom od tri svjetla u boji za crvenu, zelenu i plavu), hex #FF5349 sastoji se od 100% crvene, 32,5% zelene i 28,6% plave.

 

 

2.      Primjena sustava boja u UI oblikovanju kod izrade web stranica

 

  • Što se ne bi smjelo raditi kod korištenja loga naziva tvrtke?

Ne bi se smio kopirati logo naziva neke druge tvrtke.

  • Napišite i ukratko objasnite osnovne značajke upotrebljivog UI oblikovanja (dizajna)?

Pronađite ili odaberite neko web sjedište koje može poslužiti kao uzor i objasnite zašto je uzorno.

Ključne značajke proizvoda stručno su raščlanjene na komponente slike, teksta i grafike koje podržavaju jedna drugu. Dok se dalje pomičete prema dolje, pozitivne recenzije proizvoda i financijske ponude smanjuju tjeskobu smanjujući osjećaj rizika

Ok jesam.

Ovaj alat bih mogao koristiti za izradu web stranica.

Ovaj alat bi mogao koristit za izradu odjeća u modnoj industriji.

Ovaj alat bi mogli koristiti u izradi profesionalnih umjetničkih djela (dizajna).

Ovaj alat bi mogli koristiti za mješanje boja te ih implementirati u raznim aplikacijama. Npr. Adobe Photoshop.

Odaberite neku sliku za svoje zamišljeno web sjedište. Pokušajte pomoću spomenutih alata izlučiti boje, odnosno odabrati do 5 boja koje bi bile odgovarajuće za vaše web sjedište. Napišite njihove oznake na bar dva različita načina.
#F20732 #F291A3       #033e8c        #034C8C       #0D0D0D

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *