Seminar – Postavljanje IP adrese iz naredbenog retka

Postavljanje IP adrese, odnosno adrese internetskog protokola (eng. Internet Protocol address) na računalu pomoću upravljačke ploče dovoljno je jednostavno, ali zahtijeva prolaženje kroz brojne različite prozore i dijaloške okvire. Međutim, postoji još jedan način promjene IP adrese i to pomoću naredbenog retka, programa koji se nalazi na svakom računalu. Osim naredbenog retka i upravljačke ploče se može koristiti i Windows PowerShell koji je dizajniran posebno za administraciju sustava. Ako ste ljubitelj naredbenog retka, postavljanje IP je moguće učiniti brže pomoću naredbe netsh. Prije toga bi bilo korisno upoznati se s nekim terminima.

Adresa internetskog protokola

Bitno je znati da je IP adresa jedinstveni broj koji se dodjeljuje svakom uređaju na internetskoj mreži. Najjednostavnije rečeno, IP adrese su identifikator koji omogućuje slanje informacija između uređaja na mreži. One sadrže informacije o lokaciji i čine uređaje dostupnima za komunikaciju. Adrese internetskog protokola adrese pružaju način razlikovanja između različitih računala, usmjerivača i web-stranica te čine bitan dio načina na koji internet radi. Same IP adrese čine niz brojeva odvojenih točkama te su izražene kao skup od četiri broja. Primjer IP adrese je: 172.16.254.1.

Slika 1‑1 Povezivanje na internet

Naredbeni redak

Naredbeni redak (eng. Command Prompt) je program koji se nalazi na svakom računalu i esencijalan je za izvršavanje njegovih naredbi. To je polje za unos raznih akcija koje računalo može izvesti. Te akcije zapisujemo na zaslonu tekstualnog korisničkog sučelja za operacijski sustav u obliku tekstualnih naredbi namijenjene samo za rad u naredbenom retku. 

Postupak postavljanja IP adrese iz naredbenog retka

U početku postavljanja IP adrese potrebno je znati kako radi naredba netsh. Jednostavno rečeno, to je naredba koja omogućuje prikaz ili izmjenu mrežne konfiguracije računala koje je trenutno pokrenuto. Kako bi rad s tom naredbom bio moguć potrebno je pokrenuti naredbeni redak kao administrator. Najjednostavnije je to ostvariti alatom za pretraživanje koji se u operativnom sustavu Windows 10 nalazi na alatnoj traci, obično u donjem lijevom kutu monitora. U prethodnim verzijama sustava Windows je potrebno pronaći početni izbornik (eng. Start).

Slika 3‑1 Lokacija alata za pretraživanje

U alat za pretraživanje je dovoljno upisati naredbeni redak pronaći ga mišem te ga pokrenuti kao administrator desnim pa lijevim pritiskom miša.

Slika 3‑2 Pokretanje naredbenog retka

Prije postavljanja IP adrese, potrebno je pronaći puno ime mreže za sučelje koje želite promijeniti. Da bismo to učinili, potrebno je tipkovnicom upisati naredbu: netsh interface ipv4 show config.

Slika 3‑3 Konfiguracija sučelja

Upisivanjem naredbe će se pojaviti informacije o konfiguraciji sučelja. Mišem je moguće pretraživati prikazane podatke dok se ne nađe primarno sučelje koje se može zvati „Ethernet“ ili „Wi-Fi“, ovisno o vrsti veze. Kada se pronađe to određeno sučelje potrebno mu je točno zapamtiti ime ili ga jednostavno kopirati pomoću prečaca CTRL + C na tipkovnici. Sa imenom  je priprema za postavljanje IP adrese dovršena. Kako bi se postavila IP adresa, potrebno je izdat naredbu pomoću sljedeće sintakse: netsh sučelje ipv4 postavi adresu ime = “IME SUČELJA” statički IP_ADDRESS SUBNET_MASK GATEWAY

Slika 3‑4 Konfiguracija sučelja nakon postavljanja nepravilne IP adrese

U mojem slučaju sam jednostavno upisao netsh interface ipv4 set address name=”Ethernet” static 192.168.3.1 255.255.255.0 192.168.3.1, no ovisno o konfiguracijama vašeg sučelja to može izgledati malo drugačije. Ovom naredbom se postavlja IP adresa određenog sučelja (192.168.3.1), postavlja se masku podmreže(255.255.255.0) te zadani pristupnik(192.168.3.1).

Ako koristimo statičku IP adresu, ali želimo prebaciti na korištenje IP adrese koju automatski dodjeljuje DHCP poslužitelj (kao što je usmjerivač) umjesto toga možemo koristiti sljedeću naredbu: netsh sučelje ipv4 set adresa ime = ”IME SUČELJA” izvor = dhcp

Slika 3-5

Pomoću naredbe netsh se također može promijeniti DNS poslužitelj, odnosno Sustav domenskih imena (eng. Domain Name System) kojeg koristi mrežno sučelje.

Izvori:

https://www.howtogeek.com/103190/change-your-ip-address-from-the-command-prompt/

https://www.kaspersky.com/resource-center/definitions/what-is-an-ip-address

https://whatismyipaddress.com/switch-dns

Slike:

Slika 1-1 preuzeta sa: http://lmonidc.weebly.com/uploads/5/1/7/1/51719963/3884560_orig.jpg
Slika 3-1 uzeta s mojeg računala
Slika 3-2 uzeta s mojeg računala
Slika 3-3 uzeta s mojeg računala
Slika 3-4 uzeta s mojeg računala
Slika 3-5 uzeta s mojeg računala

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *